ĽS-HZDS má vyše 4000 členov, ešte vlani ich registrovala 21.000

13.04.2013 Bratislava

Bratislava 13. apríla (TASR) - Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) má po preregistrácii 4175 členov. Pre TASR to potvrdil ústredný tajomník strany Tibor Cabaj s tým, že číslo nie je celkom presné, pretože strana má aj iných členov. Ešte začiatkom minulého roka registrovalo hnutie 21.000 členov. Jeho šéf Vladimír Mečiar pred časom pripustil, že strana už zrejme nebude mať najväčšiu členskú základňu. Počet členov po preregistrácii odhadoval na 5000 až 7000.

ĽS-HZDS sa okrem preregistrácie členov zaoberá aj zmenou stanov, ktorá má zjednodušiť proces riadenia hnutia, a tiež aktualizáciou politického programu. V nasledujúcom období sa mieni zamerať na vlastnú reformu a obnovenie dôvery. Strana podľa jej predstaviteľov naďalej pokračuje v revitalizácii svojich štruktúr.

Zmenami v strane sa má zaoberať septembrový Republikový snem, na ktorom by sa mala riešiť aj otázka predsedu strany. Návrhy na nového šéfa vraj ešte nie sú. Pôvodne sa chcelo hnutie zaoberať výmenou lídra ešte v lete minulého roka. Nového predsedu si má strana voliť preto, že Vladimír Mečiar sa po 21 rokoch rozhodol odísť z čela ĽS-HZDS. Svojim spolustraníkom to oznámil koncom apríla minulého roka na rokovaní straníckeho grémia v Bratislave. Mečiar sa rozhodol odísť v poradí už po druhých neúspešných parlamentných voľbách.

V najbližších mesiacoch sú prioritou ĽS–HZDS najmä voľby do orgánov vyšších územných celkov. Za ich prípravu po personálnej a organizačnej stránke sú zodpovedné krajské predstavenstvá strany. Tie majú pripraviť kandidátov na volené funkcie v regionálnych voľbách. Kandidáti ĽS–HZDS sa budú o dôveru občanov uchádzať samostatne alebo v koalíciách, v závislosti od dohôd o spolupráci, ktoré vzniknú v jednotlivých krajoch SR.
 

Vyberte región